Background main
Home Blog-ruimte Een huis bouwen: de fasen van dakconstructie

Een huis bouwen: de fasen van dakconstructie

4

blog - Chantier d’une maison : les étapes de construction d’une toiture
blog - Chantier d’une maison : les étapes de construction d’une toiture

Ontdek het advies en de feedback van een van onze gebruikers over de bouwfasen van hun dak : De bouw van mijn huis blijft een mooie herinnering: eindelijk zag ik mijn eigen huis, mijn eigendom, uit de grond verrijzen! Een grote trots! Eerlijk gezegd is het tegenwoordig bijna een luxe om een eigen huis te hebben, dus toen ik de kans kreeg om te bouwen, aarzelde ik niet!

Hoe dan ook, dit alles om te zeggen dat het bouwen van mijn eigen huis een geweldige herinnering blijft. Om de rekeningen te drukken, heb ik de inschakeling van bouwbedrijven zoveel mogelijk beperkt en verkoos ik een deel van het werk zelf te doen. Natuurlijk, ik geef toe dat handwerk en klusjesman zijn veel helpt. Aan zo'n operatie begin je niet zomaar, niet als je er niets van afweet, niet zonder de hulp van vrienden of collega's. Een huis is als uw fort, uw eigendom: het moet solide zijn, zorgvuldig worden gebouwd, waarbij elke stap tot op de letter wordt gevolgd om een kwaliteitsconstructie te verkrijgen, die veilig, zeker en geruststellend is.


Maar ik dwaal af hier. Ik heb besloten u te vertellen over enkele van de bouwfasen en in het bijzonder over de fasen van de dakbedekking.

1. Het kader

Het geraamte is het geraamte van het huis, de basis waarop alle dakbedekkingsinstallaties rusten.


Het geraamte garandeert de stevigheid van het geheel en vormt daarom een cruciale fase in de bouw van een huis. Er zijn verschillende soorten raamwerken, waaronder het gebint en het traditionele. Ik zal de details over definitie en voordelen, bla, bla, bla, overslaan, maar onthoud gewoon dat afhankelijk van het feit of u uw zolder wilt verbouwen of niet, u zult moeten kiezen voor het een of het ander.


De montage van de elementen die het geraamte vormen, moet met de grootste zorg worden uitgevoerd. Respecteer de plannen, gebruik kwaliteitsmaterialen, denk na over de behandeling van het hout, beveilig de site op het moment van de montage: als u twijfelt aan uw capaciteiten, laat het dan door professionals doen!

2. Beschermende bekleding

Een geraamte kan niet in één dag worden opgetrokken (tenzij u een team superhelden-timmermannen hebt aangeworven!). Om teleurstellingen en overstromingen te voorkomen, kunt u het beste enkele waterdichte dekzeilen op het terrein hebben.


Houd er in elk geval rekening mee dat dekzeilen verplicht zijn op een bouwplaats: u moet altijd een of meer grote waterdichte dekzeilen bij de hand hebben om materiaal te beschermen, materialen af te dekken, een dak in aanbouw af te dekken, een lekkage te beschermen terwijl u op reparaties wacht, enz.

3. Tegels

De techniek voor het leggen van de tegels hangt af van de gekozen tegels, de vorm en het materiaal van de samenstelling. De dakpannen vormen de definitieve bedekking van het dak. Vraag uw tegelleverancier of aannemer om informatie: ik heb bijvoorbeeld gekozen voor gebogen terracotta tegels in een oranjerode kleur die eigenlijk moeilijk te omschrijven is. Dit type dakpan vereist een precieze tussenruimte, een specifieke bevestiging, een precieze ventilatie onder het dak, speciale isolatiematerialen, enz...


Ook hier is het leggen van de tegels bijzonder belangrijk! Om te voorkomen dat uw tegels bij de eerste de beste windvlaag in uw tuin terechtkomen en om het risico van infiltratie te beperken, mag u dit werk alleen zelf doen als u zeker bent van uw vakkennis!

Lees ook